Ljudaborg Kulturförening
Ljudaborg Kulturförening är en ideell förening i Lödöse, med missionen att ”tillsammans genom kulturella och historiska projekt skapa minnesvärda upplevelser som förgyller vardagen för stora som små”.
Om föreningen
Ljudaborg kulturförening grundades år 2013 med fokus på att roa och glädja publik genom teateruppsättningar. Under de år som gått har föreningen vuxit och arrangerar nu även Lödöse medeltidsdagar, driver kören Vivantes Voces och engagerar sig i olika spännande projekt inom scen- och filmarbete, hantverk, arrangörskap och mycket mer.
Vi verkar för ett brett kulturutbud utifrån scenen Ljudaborg intill Lödöse museum, som med sin natursköna fond ger möjlighet att framföra såväl teater som musik, dans, föreläsningar, poesi och mycket annat. Som kulturförening i en av Sveriges äldsta städer ser vi det som ett viktigt uppdrag att lyfta in historien i vår nutid genom olika kreativa uttryck.
Föreningen är ständigt under utveckling och utforskar nya konstnärliga områden genom medlemmarnas initiativ och intressen. Vem som helst som önskar stödja och engagera sig är välkommen att bli medlem, och vi är alltid intresserade av att hitta nya samarbeten.
Tveka inte att kontakta oss!
Historik
Mellan åren 1994 till 2009 spelades medeltidsspelet Vid Ljuda Os av Martin Rossing, som baserades på historier från Lödöse under medeltiden. Studieförbundet Vuxenskolan var producent och pjäsen blev en stor publikframgång, med en ensemble på ca 90 personer! Under denna tidsperiod etablerades scenen som fick namnet "Ljudaborg".
När det årligen återkommande spelet år 2009 inte längre gick att driva vidare så gick scenen mot en osäker framtid.
2011 plockade dock den lokala SV-styrelsen upp handsken och tog på sig att bringa nytt liv till scenen. Det blev en lång resa som tack vare pengar från ett EU-LEADER under projekt Ljudaborg kunde nyetablera scenen igen 2012 med första föreställningen år 2013.
Sedan dess har flera olika pjäser spelats på Ljudaborg Spelplats, såsom exempelvis "Hertigarnas bröllopsfest", "Änkan vid Ljudaborg", "Grälet vid Älven", "En Midsommarnattsdröm" och "Trubbel med sommarfesten". Föreningen har även anordnat Medeltidsdagar, körprojekt, dramatiska vandringar och den hyllade spökvandringen "Det spökar på Ljudaborg" i och med Halloween. Utöver detta har det filmats dokumentärer om projekten, sytts kostym, byggts scenografi och mycket annat. Ljudaborg är helt enkelt en förening där bara fantasin sätter gränser för vad du vill göra!